“Dezelfde taal spreken als de Poolse vaklieden schept helderheid en vertrouwen” - Haldu|DeGraaf

“Dezelfde taal spreken als de Poolse vaklieden schept helderheid en vertrouwen”

Natalia is recruiter bij Haldu Groep en heeft een Poolse achtergrond. Ze woont zelf inmiddels tien jaar in Nederland. Haar achtergrond komt haar in haar werk heel goed van pas bij het werven van haar Poolse landgenoten voor werk voor de klanten van Haldu Groep in Nederland: “Het is voor Poolse vaklieden heel prettig dat zij het sollicitatiegesprek bij Haldu Groep gewoon in het Pools kunnen doen.”

Natalia werft vooral via internet Poolse vaklieden voor werk in Nederland bij Haldu Groep: “Ik bekijk voortdurend de Poolse websites waarop vakkrachten zich aanbieden. Kom ik iemand tegen met de goede kwalificaties en ervaring? Dan benader ik die persoon via mail en de telefoon. Ook zet ik Facebook in en maak ik wervingsfolders. Verder plaatst Haldu Groep aanbiedingen voor werk op internet en benaderen Poolse geïnteresseerden mij. Daarnaast hebben we een bestand van Poolse vakmensen die al eerder bij ons hebben gesolliciteerd en waarmee we contact onderhouden.”

Dezelfde taal spreken schept wederzijds vertrouwen

Het grote voordeel van Natalia in haar recruitment is uiteraard dat zij door haar Poolse achtergrond de taal beheerst en de Poolse kandidaten in hun eigen taal kan benaderen en te woord kan staan: “Dat schept openheid, helderheid en geeft ook wederzijds vertrouwen. Het is voor Poolse vaklieden heel prettig dat zij het sollicitatiegesprek gewoon in het Pools kunnen doen. Des te beter kunnen zij hun ervaring en professionaliteit aan ons duidelijk maken. Evenals hun verwachtingen en de bouwdisciplines waar zij wel en geen ervaring mee hebben. Dat voorkomt in de latere fase, als ze echt aan de slag gaan, miscommunicatie. Dit maakt écht een groot verschil en het is ook goed dat Haldu Groep investeert in recruiters, en ook werk coaches, met dezelfde buitenlandse achtergrond als de vaklieden die we graag willen werven. Ook checken we of buitenlandse vakkrachten Duits of Engels spreken als zij een CV toesturen. Van groot belang om straks, eenmaal op de bouwlocatie, goed de werk- en veiligheidsinstructies te kunnen begrijpen.”

Nederland nog steeds aantrekkelijk voor Poolse vakmensen

Overigens trekt ook de economie in Polen goed aan. Toch is het voor Poolse vakmensen financieel nog steeds aantrekkelijk om in Nederland te komen werken. Natalia: “In de grote steden is werk genoeg en verdienen de mensen goed. Maar uit verder gelegen regio’s, zoals Silezië, waar ik zelf vandaan kom, is er weinig werk in de bouw en kunnen we succesvol recruiten voor de Nederlandse markt. Ik weet zelf nog heel goed hoe het was toen ik naar Nederland kwam, geen Nederlands sprak en niemand kende. Ik kan mij dus goed inleven in hoe het voelt voor de vakmensen uit Polen die nu ook naar Nederland komen. Des te gemotiveerder ben ik om hen maximaal te helpen en te ondersteunen. Daarom is het zo fijn dat Haldu Groep investeert in Poolse medewerkers zoals ik, die de vakmensen goed en grondig kunnen informeren voordat zij naar Nederland komen.”

Natalia Liszka

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!

Direct inschrijven