“Iederéén profiteert van de taalinzet van onze werkcoaches voor onze buitenlandse vakkrachten” | Haldu|DeGraaf

“Iederéén profiteert van de taalinzet van onze werkcoaches voor onze buitenlandse vakkrachten”

De van oorsprong Poolse Patrycja werkt sinds begin dit jaar bij Haldu Groep als werkcoach: “Geweldig werk! Het is heel fijn om Poolse vakmensen te begeleiden bij hun werk in Nederland.” Zelf woont Patrycja sinds 6 jaar in Nederland en spreekt goed Nederlands: “Als je hier woont en werkt, dan leer je de taal. Dat is mijn mening. Vanuit die kennis kan ik nu de Poolse vakmensen die naar Nederland komen voor de klanten van Haldu Groep goed coachen. We staan als werkcoach altijd klaar voor hen.”

Patrycja ondersteunt de Poolse vakmensen in Nederland met alle vragen waar ze maar mee kunnen zitten. Uiteraard werkgerelateerd, maar ook vragen over huisvesting, hun loonstrook en allerlei voor buitenlandse mensen vaak ondoorgrondelijke regels en wetten: “Bijvoorbeeld om voor hen een afspraak te maken bij de huisarts als zij ziek zijn. Heel veel contact heb ik met de Poolse collega’s via de telefoon. Dit contact met de Poolse vakmensen in hun eigen taal is erg belangrijk voor hen, merken we keer op keer. Soms schamen zij zich dat zij geen buitenlandse taal beheersen. Wij zijn er om de taalbarrière te slechten voor hen.”

Ook helpt Patrycja als een buitenlandse werknemer ziek wordt: “De collega bij Haldu Groep die de ziekmeldingen in haar werkpakket heeft, spreekt geen Pools, dus kan ik de communicatie tussen de zieke Poolse collega en haar verzorgen.”

Iedereen profiteert van inzet werkcoaches

Door in hun eigen taal met hen te communiceren kunnen we ook misverstanden voorkomen, geeft Patrycja aan: “Iedereen profiteert van onze inzet als werkcoaches voor onze buitenlandse vakkrachten, uiteindelijk ook onze opdrachtgevers! Ook de vakmensen uit het buitenland zelf werken door deze taalbegeleiding met meer plezier op de werkvloer.”

Verder behoort het tot het werk van Patrycja om aan de buitenlandse vakmensen hun concrete werktaken uit te leggen: “Vooral bij timmerlieden is dit van belang, vanwege het vele wisselende werk, dat één op de twee, maximaal één op de drie vakmensen de Nederlandse taal spreekt.” Overigens is het nog steeds aantrekkelijk voor Poolse vakmensen om hier te komen werk: “Als je vergelijkt hoe Haldu Groep betaalt met andere uitzendbureaus, dan zijn wij heel aantrekkelijk voor hen.”

Patrycja Ziolkowska

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Meld je aan voor een JobAlert en krijg per e-mail bericht zodra de vacature beschikbaar komt!

Direct inschrijven